woensdag 9 mei 2012

Paardrijden en paardenruggen

Een controversiële vraag: Hoe leuk mensen paardrijden en paardensport ook vinden, is het wel verantwoord om een dier te berijden dat hier niet voor is gemaakt? 

Uit onderzoek blijkt dat de rug van het paard te lijden heeft onder het bereden worden. Niet iedereen is het eens over de mate waarin, maar dat er in een aanzienlijk aantal gevallen schade optreedt is wel duidelijk. 

Onderzoek WUR
"De rug van een paard is het meest gebaat bij een extreme jockeyhouding van de ruiter. Die houding, waarbij de ruiter permanent in de stijgbeugels staat, belast de paardenrug het minst." Dat zegt Patricia de Cocq. Zij promoveerde zeer onlangs aan Wageningen Universiteit op het krachtenspel tussen paard en ruiter.

Ongeveer twintig procent van de paarden loopt tijdens hun sportcarrière meer of minder ernstige rugproblemen op, legt De Cocq uit. Zelf is ze jarenlang actief geweest in de ponysport en zag veel van dit soort blessures om haar heen: “Persoonlijke interesse is dus de bron van mijn onderzoek.” Lees meer...
(Bron: www.wur.nl)

Onderzoek Alexander Nevzorov
Alexander Nevzorov
Oud-hogeschool rijder en paardentrainer Alexander Nevzorov heeft diepgaand wetenschappelijk onderzoek gedaan met zeer moderne technieken, dat aantoont dat na 15 minuten paardrijden er schade aan de rug begint op te treden door de aanhoudende druk. Hij adviseert dan ook zeker niet meer dan 15 minuten (liever minder en nog liever helemaal niet) achter elkaar te rijden. De 15 minuten-grens geldt ook nog alleen onder de beste voorwaarden, zoals een goed passend zadel en een bekwame ruiter.

Zelf is Nevzorov gestopt met paardrijden vanwege de schade aan de gezondheid van paarden door het berijden. Op deze website staat een mooie samenvatting van zijn bevindingen en statements. 

Op zijn eigen website kun je over hem lezen en over zijn 'haute école' waar hij zijn studenten leert om met paarden om te gaan, zonder ze te berijden of op andere manieren te dwingen iets te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten